woensdag 3 juni 2009

Verjaardagen... en historische audiofragmenten

Verjaardagen... en historische audiofragmenten

Eens per jaar moet je blijkbaar vieren dat je circa 365 dagen maal x jaar geleden ter wereld bent gekomen. Dat je elke dag stiekem een dag ouder bent geworden, merk je niet, maar je agenda, vrienden en collega's herinneren je er graag aan dat het, eens per jaar, tijd is voor een feestje of tractatie.

Wat is er op internet eigenlijk voor aardigs te vinden over verjaardagen.
Deze site is het leukst: historische audiofragmenten.

Wim Kan 50 jaar : een documentaire / 1961-01-14
Speciaal programma over de vijftigste verjaardag van cabaretier Wim Kan (1911-1983), waarin hijzelf, maar vooral vrienden en collega’s aan het woord komen. Deze praatjes van vrienden en collega’s zijn in veel gevallen eerst uitgeschreven. Interviews oa. door Jacques Idserda met aardige fragmenten als een conference over de bordjes met teksten die Kan altijd tijdens de voorstelling gebruikt en een, nog steeds herkenbare conference over kritiek op politici

De mp3 staat hier:
http://tinyurl.com/pn765a

En de complete inhoud:
http://blogs.rnw.nl/haa/b129876a1-wim-kan-50-jaar-een-documentaire-1961-01-14

Voor mijn tijd maar wel interessant is dit:
Gouden regeringsjubileum Wilhelmina : gelukwens tgv haar verjaardag door Gouverneur L.A.H. Peters van Curacao / 1948

MP3:

http://tinyurl.com/oz98ju

Bron; http://blogs.rnw.nl/haa/h000076a1-gouden-regeringsjubileum-wilhelmina-gelukwens-tgv-haar-verjaardag-door-gouverneur-lah-peters-van-curacao-1948-08-31

Ook dit is apart.
Prins privé : een tiental radiofoto’s/ 1950 Over prins Bernhard.
Opgenomen vanuit V.A.R.A.; onduidelijk of daar een magnetofoon stond van waar een kopie werd gemaakt op plaat; na de opname zitten enkele flarden van eerdere opnames die alleen op een band hebben kunnen staan. Programma ter gelegenheid van zijn verjaardag. Aan het woord komen Juffr Gilles, privé secretaresse van de prins, Leo Koedam, zijn chauffeur, dhr. Hulleman, chef van de garage, Duyser (werkzaam in de stallen), Dina, de schoonmaakster, dhr. Meijer, filmoperateur, dhr van de Vlier, huismeester, onbekend, houtvester, kapitein van de Piet Heyn, dhr. Van der Meer en luchtmacht kapitein Zonderman.

MP3: http://tinyurl.com/q83n6a

Bron: http://blogs.rnw.nl/haa/h000195a1-prins-prive-een-tiental-radiofotos-1950-07-27#more-1440

Zoek je op deze site dan kom je nog meer tegen, ook over auteurs.

Jan Greshoff programma tgv diens 60e verjaardag / 1948
Garmt Stuiveling fungeert als ceremoniemeester. Ze vieren de 60e verjaardag van Jan Greshoff, die sinds 1938 in Zuid-Afrika woont. Hij kondigt eerst de moeder aan, maar die zit niet in de opname. Daarna wordt het woord gevoerd door Maurits Esser (bekend onder ps. Gerard van Eckeren), en drie Adrianen: Roland Holst (zie ook H000109 voor de volledige tekst die ook hier is gebruikt), Van der Veen en Morrien.

Dr. Garmt Stuiveling interviewt Ina Boudier-Bakker tgv haar 75e verjaardag / 1950
Kopie van magn. op plaat - opmerking technicus: slecht verstaanbaar; andere opmerking niet te lezen.
Ina Boudier-Bakker (1875-1966) schreef een groot aantal romans. In dit gesprek komen aan de orde De Straat (uit 1924) en De Klop op de deur (uit 1930) en het nog te verschijnen werk Goud uit stro, opnieuw een familieroman spelend in de 19e eeuw.

Bertus Aafjes 50 jaar : interview / 1964
Onlangs is de dichter Bertus Aafjes 50 jaar geworden. Jacques Idserda is hem ter gelegenheid van zijn verjaardag gaan opzoeken in zijn werkkamer in één van de hoge torenkamers van kasteel Hoensbroek in Zuid-Limburg. In het kasteel is een tentoonstelling van het werk van de dichter.
Gesproken wordt over het citaat: ‘Ik geloof dat men werkelijk heel oud moet worden om het eigen leven ten volle als een luxe te ervaren en om de medemens een ogenblik de indruk te kunnen geven dat het leven in het algemeen een luxe is. Alleen daarom al zou ik minstens 100 jaar willen worden en krom en gebogen als een landman’, te lezen op de bovengenoemde tentoonstelling.
Aafjes weet niet meer dat dit zijn tekst is. Echter de dichter voelt zich jonger dan hij had gedacht dat zij zich zou voelen op deze leeftijd en hij is nog erg productief. Wel is hij van mening dat ook schrijvers tegenwoordig in het moderne productieproces zijn ingepast.
Ter sprake komen het feit dat de dichter in één van de torens van het kasteel woont om zich in alle stilte aan zijn werk te kunnen wijden en de vraag of Zuid-Limburg ook in zijn werk ter sprake komt.
Tot slot citeert Jacques Idserda een fragment uit het boek ‘De fazant op de klokkentoren’, waarin het kasteel beschreven wordt.

Nu weet ik eigenlijk wel een mooi cadeautje. In de Rotterdamse Bibliotheek staat een oude jukebox met poeziëfragmenten. Fraai gemaakt maar nieuwe content lijkt mij aardig. Deze radiofragmenten?
Tegenover de jongerenvloer de ouderenvloer, lekker zwijmelen bij oude opnames in leren fauteuils?

Maar een oude Atari 2600 met Galaxian, een Commodore 64 staan er natuurlijk ook mooi bij...

Rita Niland
3 juni 2009

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Clicky Web Analytics