woensdag 8 oktober 2008

LIBRARYTHING.... Deel twee... OCN2008

Tim Spalding over tags in vergelijking met klassieke trefwoorden en descriptoren. Als docente inhoudelijk toegankelijk maken bij GO opleidingen doe ik de laatste jaren de inleiding en is één van de leukste discussies altijd over tags en descriptoren.
De grootste angst zou zijn dat mensen dom zijn of bewust slechte termen geven. Voorbeeld met Anne Frank. De belangrijkste termen komen er vanzelf bovenuit. Maakt niet uit dus volgens Tim.
Het zal nog wel even duren voordat alle openbare bibliotheken hiervan overtuigd zijn.
In speciale bibliotheken voegen vakreferenten termen toe. Dat is legitiem hoewel mijn ervaring is dat die ook niet altijd goede data produceren.
Beroemde personen zijn ook lid van Librarything. Iemand moet dan zo'n fan zijn dat diegene de nagelaten bibliotheek van Kennedy gaat invoeren.
Covers van boeken zijn ook gaaf. Frontale opstelling natuurlijk.
Tims slechtste dag was toen Shelfari werd gekocht. Wat gebeurt er met een vrijwillige community als deze wordt gekocht door de commercie?
Veel zal volgens mij afhangen van de manier waarop de nieuwe eigenaar met de mensen omgaat. Als Microsoft Yahoo overneemt zijn mijn creative commons foto's dan van Microsoft? Brr.

PennTags voegt weinig tags toe. Aquabrowser doet het wel goed. Mijn collega`s dag is weer goed...

Even tussendoor weer posten en dan Twitter checken. Mijn batterij zal wel weer minder worden...

Rita Niland

1 opmerking:

Clicky Web Analytics