dinsdag 28 oktober 2008

Van Gnod tot Gnooks

Van Gnod tot Gnooks

Er zijn meer sites die adviseren op basis van titels van boeken, muziek, films enz. maar dit is geen slecht voorbeeld. http://www.gnod.net en voor boeken wordt dat als je doorklikt http://www.gnooks.com Dan heb je nog gnoosic en gnovies natuurlijk...
De namen klinken wat Hobbit-achtig, maar als het blijft hangen in je brein, zijn het wel unieke termen die je niet meer vergeet. Onthoud maar Gnod, dan kom je vanzelf verder.

Eén van mijn favoriete auteurs, Herman Pieter de Boer, levert de onderstaande 'wolk' op, waarbij ik Tommy Wieringa en Marylin French wel begrijp, maar de meeste andere of niet ken of de link niet zo goed begrijp. Kleur Aquabrowser en die associatie is niet slecht;-)



Gnooks

Verder klikkend kun je drie auteurs invullen, dat levert dan weer nieuwe namen op. De combinatie met Roald Dahl blijkt een logische. Met de term Zen geeft het systeem de reactie of ik Plato bedoel. Misschien was Plato wel Zen...

Via een ja ok, nee geen idee- kliksysteem kom je dan verder met je keus en advies.

Resumerend, niet nieuw, maar wel een aardig tooltje om verder te testen.
Andere tools die mij zo te binnen schieten zijn http://www.whichbook.net/, gebaseerd op een ander principe maar ook aardig als je nieuwe auteurs zoekt. En http://whatshouldireadnext.com/search is aardig.
Roman adviesmachine http://romanadvies.bibliotheek.nl/ is er natuurlijk ook, maar het lijkt erop of de Nederlandse auteurs daar meer naar voren komen als buitenlandse. Wie doet er eens een vergelijkend warenonderzoek? Overigens verstoppen bibliotheken de Romanadviesmachine wel erg goed. Via de catalogus is Meer over media nog wel te vinden, maar de Romanadviesmachine staat dan ergens op de site verstopt. Veel bezoekers kijken voorzover mij bekend toch alleen maar in de catalogus of bij een dienst als 'Mijn Bibliotheek' en skippen de rest..
(en nee, ik heb het hier beslist niet over één bepaalde bibliotheek maar in het algemeen).

Lijkt allemaal weer op Amazon natuurlijk, en wat muziek betreft op mijn favoriete tooltje bij
Muziekweb http://www.muziekweb.nl/menu/shared/muziekadvies/.

Rond muziek is natuurlijk ook meer te beleven zoals:
Lastfm http://www.last.fm/

Pandora http://www.pandora.com/ (werkt alleen als je via een truc het systeem laat denken dat je uit de USA komt, die truc is elders wel te vinden..)
Rita Niland
op persoonlijke titel zoals altijd.

1 opmerking:

Clicky Web Analytics