dinsdag 21 april 2009

Twitterfountain of Twitterwall

Twitterfountain of Twitterwall

http://www.twitterfountain.com/
met een voorbeeld hieronder.

http://www.twitterwall.me/ritanila
met een voorbeeld na de klik.
.

.
In ieder geval aardiger dan http://csnr09.zcapes.com/ Sorry #csnr09
En dit http://ritanila.zcapes.com/


Rita Niland

donderdag 16 april 2009

Het Experiment : een XBox, Playstation of Wii in de bibliotheek? Tieners bepalen!

Het Experiment : een XBox, Playstation of Wii in de bibliotheek? Tieners bepalen!

Onder de noemer nieuwe media: hot or not? was er op woensdagavond 15 april in bibliotheek Stadspolders in Dordrecht een experiment voor tieners. Deze avond werden op consoles verschillende games aangeboden, de e-reader getest, informatie voor (school)werkstukken in de online diensten getoond én kon er naar e-audiobooks op de
daisy-rom of eigen mp3-speler worden geluisterd.

Het experiment daagt tieners uit deze vijf nieuwe mediavormen te testen. De uitkomst van het experiment bepaalt wat de bibliotheek voor tieners zal aanschaffen.


Met de stagiaires, die een onderzoek doen, een aantal kids en een aantal personeelsleden van de bibliotheek, waar ik overigens tussen 1976 en 1980 zelf werkzaam was, hield ik vanavond een interview. Mogelijk wordt het interview, inclusief de resultaten van het onderzoek opgenomen in het tijdschrift DIB - Digitale Bibliotheek.

Meer over dit tijdschrift is hier te vinden:
http://www.digbib.nl/ In ieder geval was de opkomst erg aardig voor een doordeweekse avond en zo te zien hadden de jongeren het erg naar hun zin.

Meer volgt in dit blog of in het tijdschrift Digitale Bibliotheek!

Rita Niland

vrijdag 10 april 2009

Pokentime #ipon


Pokentime #ipon
Originally uploaded by moqub
Poken time !!!

Op Ipon 2009 ritanila versus essen2punt0
met dank aan Moqub


Rita Niland

maandag 6 april 2009

Twittermania met kinderen..

Twittermania met kinderen..

Inmiddels zijn er 2 miljoen mobieltjes met internet in Nederland en dat maakt het steeds eenvoudiger om iets te organiseren, waarbij je hier gebruik van maakt.


Het is ook veel cooler om kids bij een speurtocht door het park gebruik te laten maken van een location finder op een mobieltje, geocaching, gps dan van een kaart en een A4tje met
opdrachten. Dat begreep ik in ieder geval van een deel van de deelnemers.... Combinatie met Twitter lag voor de hand en dit werden de afgelopen week twee tests met vier groepjes kids van tussen de 8 en 12. Twee met GPS en internet op de mobiel en twee met internet op een mobieltje en een losse GPS ontvanger.

Mediawijsheid

De opdracht was eerst om vooraf informatie te verzamelen over de plaats waar de meeting was, het Wantijpark in Dordrecht. Een park aan de rand van de Biesbosch, waar ik via de IVN, NVD, KNNV en Scouts excursies en activiteiten (mede-) organiseerde en o.a. al in 2006 over schreef:
http://blogger.xs4all.nl/ritanila/archive/2006/12/06/159033.aspx


Een paar hints over de onderwerpen werden gegeven in tag-vorm: werkverschaffing, schietoefeningen, dijkdoorbraak, vaantjesboom, hemelboom, judasboom, moseik, waarneming, boomklever,
appelvink, dodaars, Vlijbrug, GPS en geocaching.

De opdracht werd gegeven om in de Wikipedia informatie te lezen rond Twitter.
Alle kids ontvingen een poken te leen, zonder uitleg, dat maakt het alleen maar minder spannend... Meteen wat mediawijsheid in de praktijk. Over de pokens zijn inmiddels een paar spreekbeurten met een voldoende beoordeeld en de eerste kinderen van de school hebben de weg naar de winkel op het plein, die die dingen inmiddels ook verkoopt, al gevonden.

Twitter en poken

Op de bijeenkomst werd eerst natuurlijk 'gepokend'. Vervolgens werd gestart met een aantal filmpjes op mijn laptop.
en vooral:
als introductie en start voor de discussie.

Nut of alleen maar fun?
Op het terras midden in het park ging de discussie eerst over het nut van sociale netwerken. Hyves was bekend bij alle kids en de meesten hadden een pagina, maar Twitter en Poken nog niet. Wat vinden jullie ervan, voordelen, nadelen en waarvoor kun je het gebruiken? De meningen waren verdeeld, maar interesse was er zeker. De discussie ging ook over privacy, inbrekers, loverboys en pedofielen, wat dat betreft zijn kids al vroeg wijs en in ieder geval aardig streetwise.

51° 48' 46.85" N 4° 41' 41.74" E
was de startlokatie voor de opdrachten en via een speciaal voor de gelegenheid aangemaakt twitter-account werden cryptische omschrijvingen doorgegeven. De
groepjes werden elk een andere kant opgestuurd, waarbij een deel van de opdrachten verstopt waren en via geocaching gevonden moesten worden.
Dat bleek nog lastig omdat er een aantal
rekensommen opgelost moest worden om de locaties te vinden en twee van de vier groepjes niet in de gaten had dat er ook een rekenmachine op je mobieltje te vinden is...
Verder waren er foto's te zien, waarbij de locatie moest worden gezocht en werden de coordinaten via twitter doorgegeven, waarna de volgende opdracht weer werd getwitterd.
Twibble http://www.twibble.de/ en Flickr werden gebruikt om foto's online te zetten en tussendoor werden hints en de oplossingen getweet.
Een opdracht met het inlezen van een barcode was te lastig, op
de een of andere manier waren de opgehangen codes niet meer te lezen. De kids gaven in de tussentijd tweets over hun belevenissen. In ieder geval was de bijeenkomst een groot succes en dat smaakte naar meer.

Bibliotheektwitters
De tweede bijeenkomst was in een bibliotheek. Ook hier eerst een introductie met gebruikmaking van laptop en hotspot. Hier gingen de opdrachten, die ik tussendoor via twitter verzond, over het zoeken van informatie in de catalogus, databanken en op internet. De kids gebruikten Twitter tussendoor voor het stellen van vragen en het maken van een verslag. De enige stoorzender was een bibliotheekemploye die vond dat mobieltjes alleen in de gang mochten worden gebruikt. Vreemd omdat de kids niet praatten, maar alleen maar tekst intypten.
De rfid tags en uitleg daarvan vonden de kids ook vreselijk interessant.
Missie geslaagd en zeker voor herhaling vatbaar!

Rita Niland

Locatie gebaseerde sociale netwerken, de nieuwste hype?

Locatie gebaseerde sociale netwerken, de nieuwste hype?

IRL Connect
Een nieuwe aankomende ster aan het firmament is IRL Connect: http://www.irlconnect.com . Ze zijn nog in de betafase, maar wonnen nu al een prijs, de Europese Red Herring.

Google’s Latitude location service is fraai, maar alleen je Google contacts zijn te zien en niet de vrienden die je kent via sociale netwerken. Je kon erop wachten dat iemand de Maps API gebruikte om er een locatiedienst om te bouwen.

In Real Life (IRL) Connect, heeft nu een betaversie waarbij je je Twitter en Facebook contacts op de kaart kunt zien. Helaas alleen maar als mensen zich aanmelden en eigenlijk zou je zoiets automatisch willen zien. Of misschien niet als je gehecht bent aan je privacy maar dan is het de vraag wat je eigenlijk op een sociaal netwerk doet.

Nuttig?
De vraag is wel hoe belangrijk het is om te zien waar iemand is. Van veel van de mensen die ik follow, heb ik geen flauw idee waar ze werken of wonen en gaat het er mij alleen om te weten wat ze doen en of ik iets heb aan de tips rond nieuwe blogposts, nieuws, urls, docs, congressen en of degenen die ze followen ook voor mij interessant zijn.
Als je samen met degenen die je followt op eenzelfde congres bent, is het wel weer aardig, om te hashtaggen, IRL te netwerken en dan kun je in ieder geval je Poken gebruiken...

Kluitjes....
Als je toegang hebt gekregen tot de IRL-beta, wat bij mij binnen een dag lukte door mij aan te melden op de site, start je met te zoeken naar je eigen locatie. Beta wil ook zeggen dat veel mensen het nog aan het ontdekken zijn, er zijn nog niet zoveel icoontjes met avatars en veel mensen hebben blijkbaar alleen de stad ingevuld en zo lijkt het erop dat ze allemaal op een kluitje in het centrum zitten.

In het centrum van Dordrecht vond ik 12 gebruikers in een groepsicoon, als je erop klikt, zie je de lijst en of het Facebook of Twitter gebruikers zijn.
Aanklikken van onbekenden lukt niet, als ze hun site niet hebben ingevuld, maar met search twitter kom je vaak wel achter hun inlognaam bij Facebook of Twitter en kun je ze daar followen. Als ze jou dan ook volgen en zich aanmelden bij IRL connect is het cirkeltje rond.

IRL connect kent geen realtime GPS, Wireless of cell-id positioning. Als je Google latitude instelt dat zij de signalen van je mobiel of pc oppikken via de dichtstbijzijnde telefoonantenne, lukt dat wel. Handmatig kun je dat dan weer bijstellen via een 'crosshair'. Als je weet waar je vrienden meestal uithangen is exacte locatiebepaling ook niet nodig.

De linkerkolom naast de Google map lijkt op Tweetdeck, daar verschijnen alle postings. De data uit Twitter en Facebook worden hier gekoppeld, dat is sowieso een interessante optie. De oprichter had het ook over Hyves integratie, meer netwerken maken het wellicht nog interessanter.

Feessie?
De publieke lancering staat gepland voor april 2009. Dan komt er ook een openingsfeest. Volg @IRLConnect op Twitter voor aanwijzingen voor de locatie en om uit te vinden hoe het correct raden van de locatie een prijs op kan leveren. Op internet circuleren ook diverse invitekeys, waarvan ik niet weet of deze nog werken, maar een mailtje werkt ook, zolang niet ieder gaat mailen neem ik aan.


Meer van hetzelfde:
Er zijn meer van dit soort tools. IRL gebruikt data van bestaande netwerken en is Nederlands fabrikaat, dus er zullen meer Nederlandse members zijn en de integratie met Hyves zie ik niet zo snel op een USA site. Dat is m.i. interessant voor Nederlanders.
Yahoo! heeft FireEagle, dat is al te matchen met zo'n stuk of 60 sites. Brightkite heeft meer functionaliteiten. Locatiewijzigingen worden geupdate op Facebook, Twitter, Flickr en zelfs FireEagle. Dit wordt vooral gebruikt voor locatietags bij foto's.

Nulaz (NL), geeft behalve de lokatie van je vrienden ook info over bezienswaardigheden via Wikipedia, shops, restaurants, hotels, enz. Als daar ook ratings van je vrienden bij zou zitten zou dat bruikbaar zijn.

Dan zijn er nog allerlei klonen, waarvan ik geen idee heb wie er mee startte: Aka-Aki, Belysio, Bliin, Blumapia, Blummi, Brightkite, Buddy Beacon, Buddycloud, BuddyMob, BuddyWay, buzzd, Carticipate, CitySense, ComeTogethr, Dodgeball (nog?), Dopplr, Duzine, FindbyClick, FindMe, Footprint History, Fraced, GeoMe, GeoSpot, GeoUpdater, Google Latitude, Groovr, GyPSii, Hyves via Hi abo (NL), ICloseby, iPling, Ipoki, IRL, Jentro, LightPole, Limbo, Locatik, Locatrix, Locr, Locle, Loki, Loopt, MapMe, Map My Tracks, MeetMoi, Meet Now Live, Mobilaris, MobiLuck, Mologogo, Moximiti, MyGeoDiary, MyGeolog, Myrimis, Nimbuzz, Now Here, Nulaz (NL), Plazes, Pocket Life, Quiro, Qlique, Rummble, Shizzow, Skobbler, Skout, Sniff, Socialight, Sparrow, Spot Adventures, SpotJots, The Grid, TownKing TownQueen, Trackr, Trackut, Trapster, Tripit, Twinkle,Twittelator, Unype, weNear, WHERE™, Whereis Everyone , WhereYouGonnaBe, Whrrl, Zhiing, Zintin

Stille netwerken?

Locatiebepaling is wel in de mode, maar alles staat en valt met voldoende content en dat wil zeggen voldoende vrienden die meedoen. Bij sommige van de bovenstaande is het nog erg stil en dat is onhandig voor sociale netwerken. De eerste die zowel Twitter als Facebook en Hyves koppelt en dat doet met een goede functionaliteit, zou wel eens kunnen winnen, vooral nu er steeds meer mobieltjes zijn met plaatsbepaling. Een van mijn favoriete tools op mijn G1
inmiddels.

Meer:
http://bdnooz.com/lbsn-location-based-social-networking-links/
http://www.slideshare.net/stevenfeldman/location-based-socila-networks-killer-app-or-blind-alley

Rita Niland
Clicky Web Analytics