maandag 6 april 2009

Locatie gebaseerde sociale netwerken, de nieuwste hype?

Locatie gebaseerde sociale netwerken, de nieuwste hype?

IRL Connect
Een nieuwe aankomende ster aan het firmament is IRL Connect: http://www.irlconnect.com . Ze zijn nog in de betafase, maar wonnen nu al een prijs, de Europese Red Herring.

Google’s Latitude location service is fraai, maar alleen je Google contacts zijn te zien en niet de vrienden die je kent via sociale netwerken. Je kon erop wachten dat iemand de Maps API gebruikte om er een locatiedienst om te bouwen.

In Real Life (IRL) Connect, heeft nu een betaversie waarbij je je Twitter en Facebook contacts op de kaart kunt zien. Helaas alleen maar als mensen zich aanmelden en eigenlijk zou je zoiets automatisch willen zien. Of misschien niet als je gehecht bent aan je privacy maar dan is het de vraag wat je eigenlijk op een sociaal netwerk doet.

Nuttig?
De vraag is wel hoe belangrijk het is om te zien waar iemand is. Van veel van de mensen die ik follow, heb ik geen flauw idee waar ze werken of wonen en gaat het er mij alleen om te weten wat ze doen en of ik iets heb aan de tips rond nieuwe blogposts, nieuws, urls, docs, congressen en of degenen die ze followen ook voor mij interessant zijn.
Als je samen met degenen die je followt op eenzelfde congres bent, is het wel weer aardig, om te hashtaggen, IRL te netwerken en dan kun je in ieder geval je Poken gebruiken...

Kluitjes....
Als je toegang hebt gekregen tot de IRL-beta, wat bij mij binnen een dag lukte door mij aan te melden op de site, start je met te zoeken naar je eigen locatie. Beta wil ook zeggen dat veel mensen het nog aan het ontdekken zijn, er zijn nog niet zoveel icoontjes met avatars en veel mensen hebben blijkbaar alleen de stad ingevuld en zo lijkt het erop dat ze allemaal op een kluitje in het centrum zitten.

In het centrum van Dordrecht vond ik 12 gebruikers in een groepsicoon, als je erop klikt, zie je de lijst en of het Facebook of Twitter gebruikers zijn.
Aanklikken van onbekenden lukt niet, als ze hun site niet hebben ingevuld, maar met search twitter kom je vaak wel achter hun inlognaam bij Facebook of Twitter en kun je ze daar followen. Als ze jou dan ook volgen en zich aanmelden bij IRL connect is het cirkeltje rond.

IRL connect kent geen realtime GPS, Wireless of cell-id positioning. Als je Google latitude instelt dat zij de signalen van je mobiel of pc oppikken via de dichtstbijzijnde telefoonantenne, lukt dat wel. Handmatig kun je dat dan weer bijstellen via een 'crosshair'. Als je weet waar je vrienden meestal uithangen is exacte locatiebepaling ook niet nodig.

De linkerkolom naast de Google map lijkt op Tweetdeck, daar verschijnen alle postings. De data uit Twitter en Facebook worden hier gekoppeld, dat is sowieso een interessante optie. De oprichter had het ook over Hyves integratie, meer netwerken maken het wellicht nog interessanter.

Feessie?
De publieke lancering staat gepland voor april 2009. Dan komt er ook een openingsfeest. Volg @IRLConnect op Twitter voor aanwijzingen voor de locatie en om uit te vinden hoe het correct raden van de locatie een prijs op kan leveren. Op internet circuleren ook diverse invitekeys, waarvan ik niet weet of deze nog werken, maar een mailtje werkt ook, zolang niet ieder gaat mailen neem ik aan.


Meer van hetzelfde:
Er zijn meer van dit soort tools. IRL gebruikt data van bestaande netwerken en is Nederlands fabrikaat, dus er zullen meer Nederlandse members zijn en de integratie met Hyves zie ik niet zo snel op een USA site. Dat is m.i. interessant voor Nederlanders.
Yahoo! heeft FireEagle, dat is al te matchen met zo'n stuk of 60 sites. Brightkite heeft meer functionaliteiten. Locatiewijzigingen worden geupdate op Facebook, Twitter, Flickr en zelfs FireEagle. Dit wordt vooral gebruikt voor locatietags bij foto's.

Nulaz (NL), geeft behalve de lokatie van je vrienden ook info over bezienswaardigheden via Wikipedia, shops, restaurants, hotels, enz. Als daar ook ratings van je vrienden bij zou zitten zou dat bruikbaar zijn.

Dan zijn er nog allerlei klonen, waarvan ik geen idee heb wie er mee startte: Aka-Aki, Belysio, Bliin, Blumapia, Blummi, Brightkite, Buddy Beacon, Buddycloud, BuddyMob, BuddyWay, buzzd, Carticipate, CitySense, ComeTogethr, Dodgeball (nog?), Dopplr, Duzine, FindbyClick, FindMe, Footprint History, Fraced, GeoMe, GeoSpot, GeoUpdater, Google Latitude, Groovr, GyPSii, Hyves via Hi abo (NL), ICloseby, iPling, Ipoki, IRL, Jentro, LightPole, Limbo, Locatik, Locatrix, Locr, Locle, Loki, Loopt, MapMe, Map My Tracks, MeetMoi, Meet Now Live, Mobilaris, MobiLuck, Mologogo, Moximiti, MyGeoDiary, MyGeolog, Myrimis, Nimbuzz, Now Here, Nulaz (NL), Plazes, Pocket Life, Quiro, Qlique, Rummble, Shizzow, Skobbler, Skout, Sniff, Socialight, Sparrow, Spot Adventures, SpotJots, The Grid, TownKing TownQueen, Trackr, Trackut, Trapster, Tripit, Twinkle,Twittelator, Unype, weNear, WHERE™, Whereis Everyone , WhereYouGonnaBe, Whrrl, Zhiing, Zintin

Stille netwerken?

Locatiebepaling is wel in de mode, maar alles staat en valt met voldoende content en dat wil zeggen voldoende vrienden die meedoen. Bij sommige van de bovenstaande is het nog erg stil en dat is onhandig voor sociale netwerken. De eerste die zowel Twitter als Facebook en Hyves koppelt en dat doet met een goede functionaliteit, zou wel eens kunnen winnen, vooral nu er steeds meer mobieltjes zijn met plaatsbepaling. Een van mijn favoriete tools op mijn G1
inmiddels.

Meer:
http://bdnooz.com/lbsn-location-based-social-networking-links/
http://www.slideshare.net/stevenfeldman/location-based-socila-networks-killer-app-or-blind-alley

Rita Niland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Clicky Web Analytics