dinsdag 10 februari 2009

Valkuilen Bibliotheken en Gaming

Valkuilen Bibliotheken en Gaming

Op Bibliotheek 2.0 Ning werd de vraag gesteld welke valkuilen er zijn als je als bibliotheek LanParties organiseert. Nu val ik al jaren in kuilen in bibliotheken dus dat is een inkoppertje. Gelukkig is er wat licht aan het eind van de tunnel, omdat er bibliotheken zijn die het inmiddels wel hebben begrepen...

Valkuilen:

1. Gebruik vooral bibliotheekpersoneel dat daar geen zin in heeft, te weinig tijd en 'moet'. Liefst met schelle stem en boze blik.
2. Of zorg ervoor dat er geen personeel op de vloer te zien is, alleen strenge bewakers.
3. Zorg voor slechte hardware, in bibliotheken is dat vaak de gebruikelijke hardware, monkeyproof maar niet geschikt voor gamen.
4. Timmer de boel dicht met een loodzware blacklist of zet nauwelijks games op de whitelist.
5. Zorg voor oudere versies van browsers, flash, shockwave en meer.
6. Laat gamers een half uurtje gamen na inlog en beslist niet langer.
7. Organiseer geen activiteiten, geen highscores.
8. Maak geen community, geen clan, geef gamers geen inspraak.
9. Laat adviesrapporten maken door mensen die niet houden van games, niet van kids enz. en stapel deze op of doe ze in de la.
10. Wees zo bang dat het misgaat dat je geen promotie maakt, je alleen richt op kinderen van 6 tot 7 of het gewoon maar uitstelt tot het vanzelf ophoudt.

Een andere vraag was hoe je gamers bereikt...
Gamers bereiken is het eenvoudigste dat er is. Zoek één gamer, geef een stapeltje flyers. Hij/zij zal gaan Hyves-en, MSN-en. Als het betaald is, laat die gamer dan gratis gamen en geef hem kortingsbonnen voor zijn vrienden...
Als je (wat veel leuker is en aardig voor het biebpersoneel om te wennen) je richt op ouderen en jongeren, zet dan een Wii neer, met Wii fit balanceboard en laat jong en oud tegen en met elkaar spelen. Quizgames zijn ook aardig samen (Buzz) of Guitar hero als je tegen geluid kunt..

Website voor de doelgroep is aardig als je daar de highscores bijhoudt en clans de ruimte geeft de eigen content te beheren (model o.a. Eli Neiburger). Voor promotie is een site overbodig, contacten gaan alleen via Hyves en MSN. Doelgroep informeert elkaar, dat werkt meestal beter als informatie van de bibliotheek in traditioneel taalgebruik en via traditionele media in my not so humble opinion.

En hoe je het technisch organiseert was de volgende vraag:
Als start kun je TGS http://www.gamesyndicate.nl/ uit Rotterdam inhuren (geen aandelen maar een prima partner die overal in het land werkt) voor een Lanparty met Pc's of consoles. 4You's hebben genoeg ervaring met Wii en Playstation, dat kun je zelf regelen. Technisch heb je niets nodig als je kids uitnodigt om hun Nintendo DS-sen of Playstation portables mee te nemen, behalve misschien een stopcontact voor de laders.

Links

Uit de valkuil...
In de bibliotheek waar ik werk, zijn op diverse plaatsen bij 4You mogelijkheden om de Wii of Playstation te gebruiken. Daar wordt goed gebruik van gemaakt, hoewel ik nog de competities, highscores en inbreng van kids zelf bij keus, organisatie en marketing mis.
Verder wordt er gewerkt aan het openen van een jongerenvloer, waar gaming en meer mogelijk wordt. Alles staat en valt m.i. met het personeel op de vloer en dat is altijd weer afwachten.

Momenteel beweeg ik mij met lanparties vooral in gaming-centers, wijkcentra, scholenen café's om tactische, technische en organisatorische redenen. Tot een half jaar geleden ook in bibliotheken. Mijn valkuil bij alles is wellicht om te vroeg iets te willen en daar voor te gaan en dat is misschien een doodzonde in de bibliotheekwereld, ook als je taak innoveren is. Gelukkig wordt de pensioengerechtigde leeftijd wellicht verhoogd, dat geeft mij nog een paar jaar extra;-) Daarna misschien als klant.. ik verheug me er nu al op!

Rita Niland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Clicky Web Analytics