maandag 2 maart 2009

Gaming flightcase

Gaming flightcase






Fraaie oplossing en zeker het bedrag waard dat ervoor wordt gerekend, maar er zijn ook andere mogelijkheden die niet zoveel kosten. Deze kast kost 4380 euro - inclusief alle consoles - en is te bestellen bij jeroen [at] gamesyndicate [punt] nl . Ook te huur overigens, eind deze maand komen de tarieven en meer info op de nieuwe site van Gamesyndicate. Nadeel is dat je voor dit bedrag maar één scherm hebt en dat kan rijen genereren. Kijken is ook leuk, en natuurlijk kunnen de kids tussendoor een boek lezen (sic) maar niet iedereen vindt wachten zo leuk als in een Disneypark, waar men soms 2 tot 3 uur in de rij staat;-)


Huurprijzen consoles (maart 2009)
  • Game Case (Flight Case): Hierin zitten de Wii, XBOX360 en de PS3. Je kunt dus zelf kiezen welke console je aanzet. Er zitten 6 games bij en een 40 inch LCD TV op hydraulische lift. Standaard tarief is 265 euro per dag.Indien je er meer tegelijk huurt wordt de prijs lager. Bij de prijs is inbegrepen dat deze werkend worden geinstalleerd en voorzien van een korte uitleg. Wil je begeleiding tijdens het gamen, dan heeft TGS zogenaamde “Game Eventeers” , die voor 27,50 euro per uur beschikbaar zijn.
  • Game case met Balanceboard: 15,- euro per dag per balanceboard extra. Vanaf eind maart 2009 beschikbaar. Zelf zou ik in ieder geval één balanceboard aanbevelen, het is voor alle leeftijden aardig en leuk om mensen bezig te zien hiermee.
  • Losse console: Prijs voor een losse console (Wii, XBOX360 en de PS3) is 50 euro met een 3 tal games. In dat geval moet je zelf voor een grote LCD televisie zorgen. Losse LCD televisies worden niet verhuurd door TGS. Losse consoles kun je overigens bij veel vestigingen van videotheken huren, vraag even na bij je in de buurt.
  • Vervoer en verzekering: Voor vervoer wordt 0,28 / km met een minimum van 65 euro berekend.TGS is verzekerd voor het vervoer van de hardware. Voor het gebruik ter plekke dient de gebruiker verzekerd te zijn. Ik neem aan dat er nog BTW bij komt.
Andere leveranciers:
Wzzrd, met min of meer vergelijkbare huurprijzen (zie hun website)
Verder hebben ze een mooie racestoel met groot scherm te huur, maar daar hangt dan ook een fiks prijskaartje aan. Nadeel is dat daar maar 2 mensen tegelijk gebruik van kunnen maken en dat je, om ze uit de stoel te krijgen, soms wat moeite moet doen….

Goedkoper?

Consoles in Ikeakastje...
Wil je als bibliotheek gameconsoles introduceren, dan zijn er verschillende mogelijkheden.
Voor een paar honderd euro koop je een console, bijvoorbeeld Wii, Xbox of Playstation 2 of 3 met een aantal games. Een goedkope oplossing is een metalen lage kast van Ikea, alleen in rood verkrijgbaar meen ik, maar een spuitbusje verf erover en je kunt aan de slag.
Controllers uitlenen via de balie, als je slim bent met een statiegeldsysteem of inleveren van legitimatie of bibliotheekpas. Voor het bedrag als hierboven kun je dan al snel een stuk of 8 tot 12 consoles inclusief toebehoren in kastjes neerzetten. Of minder en een aantal als reserve houden voor het geval er iets sneuvelt. Dat valt overigens wel mee is mijn ervaring, als je de kids zelf verantwoordelijkheid geeft en enthousiast personeel erbij zet. Als je geen mobiele oplossing nodig hebt, is dit zeker een goede optie.


Gewone computers... E-centrum
Met gewone bibliotheekcomputers in een E-centrum of gewoon op een etage lukt het ook overigens… maakt niet uit wat er op staat en wat ermee kan en met of zonder internet, met of zonder blacklist. Als je maar wat creatief bent of beter… als je klanten dat zijn. En dat zijn soms de mooiste ‘events’. Een game maken met Paint, via Excel of van het theorie-examen rijbewijs. Veel voorbeelden zijn te vinden op mijn xs4all-blog.

Uit de container...
Oude computers zijn ook aardig om een soort permanente Lan-party mee te organiseren. Laat een ruimte door de kids zelf beheren, gooi afgeschreven pc's nu eens niet in de container, maar laat ze opknappen door vrijwilligers en door de kids zelf. Op een school, waar ik bezig ben, werkt dat prima en de jongeren leren van stagiaires en buurtbewoners ook hoe ze oude pc's in een netwerk aan de gang kunnen krijgen en oude games kunnen spelen. Zelfs opa's en vaders komen af en toe langs: jeugdsentiment is een prima trekker.


Gratis mini-lan-party
Ook gratis is: laat de kids gewoon hun Nintendo-Ds-jes of Playstation portables meenemen, gooi wat kussens op de grond en laat ze die apparaatjes op elkaar aansluiten. Zelf weten ze wel hoe dit moet, alleen de mogelijkheid aanbieden is voldoende voor een middag plezier. Dikke pret voor 0 euri, benodigdheden: dit idee 0 euri, voorbereiding 0 fte en één of meer medewerker(s) (m/v) die dat leuk vindt/en.

Maar...
En dat laatste is eigenlijk waar het om draait. Je kunt nog zo'n enthousiast team hebben, er kunnen nog zoveel prima beleidsplannen zijn, het management kan er 100 % achter staan maar als er één of twee personeelsleden zijn die het allemaal maar niets vinden, kunnen zij ervoor zorgen dat alle moeite voor niets is en kids / gamers zich niet welkom voelen in de bibliotheek. Soms kan ik mij dat best wel voorstellen: als je jarenlang tussendoor op je gemak met oudere lezers kon praten, als je aan de balie tussendoor administratief werk kon doen, als je af en toe tussendoor een blad kon lezen, is dat vervelend als die rotjongens en -meisjes en zelfs gamende bejaarden zoveel herrie maken en aandacht vragen dat dit wennen is... Dat wennen was er 100 jaar geleden ook al, toen het gewone publiek opeens in de bibliotheek kwam en niet alleen meer de notabelen en geestelijkheid. Het blijft dus wennen, in de bieb.... maar ik hoop dat het wel snel went;-)


Game on!


Rita Niland
op persoonlijke titel in privétijd

1 opmerking:

  1. Beste Rita,
    Graag ook wil ook even onze oplossing voor bibliotheken onder de aandacht brengen :
    Gameconsoles gecontroleerd en gereguleerd op basis van de lenerspas met registratie en check van leeftijdscategorie. Bij de bibliotheek van Hilversum staat ons concept te draaien op basis van pc's. www.BeeSmart.nl HoneyGaming

    BeantwoordenVerwijderen

Clicky Web Analytics