dinsdag 9 december 2008

Van ebook tot movel

Movels?
Al jaren lees ik boeken en tijdschriftartikelen op een schermpje van 5 bij 3,5 cm. Op mijn mobieltje oftewel mijn Smartphone.

Het grote voordeel is dat je zo'n apparaat altijd bij je hebt, dag en nacht. Standaard is het schermpje verlicht, dus bijschijnen om aan de achterkant van de pc uit te vinden hoe een stekker erin moet, is ook een optie. Het grootste probleem was voldoende stroom, maar met wat losse AAbatterijen en een slim laadapparaatje dat alleen bestaat uit een hoesje om de batterij, een lampje en een klein draadje, is er in principe altijd stroom. Voor een paar euro zijn die tooltjes op beurzen enz. te koop.
Dus overal lezen, tijdens het uitlaten van de hond, als een overleg nog niet is
begonnen omdat de deelnemers vaak standaard vijf tot vijftien minuten te laat zijn,
wachtend op de metro, op de trein, in de file, voor het stoplicht als dat langer duurt dan een minuut. Soms wat getoeter achter mij als het spannend is voor het groene licht en af en toe bijna een doodsmak als ik al lezend in een kuil stap, maar meestal gaat het goed. Op trappen is het af te raden, en af en toe trap je in een hondendrol, maar verder is het bijna overal en altijd mogelijk.

Lezen gaat op scrollsnelheid met de letters op het grootste formaat. Als je af en toe van duim wisselt gaat dat prima. Teksten staan op een aantal micro-sd-kaartjes die eens per week worden volgezet met teksten van websites, ebooks van internet enz.
Ben je uitgelezen dan zijn er een aantal sites die goed geschikt zijn om onderweg via internet te bekijken.

Let op dat je niet boven de fair use policy van je internetprovider uitkomt.
Een tekst aan jezelf e-mailen is ook een optie, vaak kun je instellen dat er een paar kb standaard wordt gedownload. Op het moment dat je de rest wilt lezen, haal je de rest binnen. Uitgelezen, dan de mail weggooien, om ruimte in het geheugen vrij te maken.

Bij sommige sites mag je gratis een paar hoofdstukken lezen, dat is aardig om kennis te maken met nieuwe titels en auteurs.
http://www.movels.eu/movels/Hier ook een aardige widget te vinden http://www.movels.eu/myWidget/ waarbij je aan kunt geven welke titels je voorbij wilt zien komen, als je online leest.
http://www.laudo.nl/ is aardig met stukjes uit fictieve boeken.
http://www.booksinmyphone.com/ heeft veel Engelstalig materiaal.
http://www.endandit.nl/ voor de liefhebber, vreemd nieuws..

Een Italiaanse schrijver Robert Bernocco schreef een compleet boek op zijn mobieltje: Compagni di Viaggio (SF) Hij schreef zijn boek in het openbaar vervoer en bij andere gelegenheden tussendoor. Totaal 364 paginas heeft hij aan zichzelf geSMS't . Gepubliceerd bij Lulu http://www.lulu.com/content/647355 Daar kun je zelf ook je eigen boeken publiceren overigens.

Wat er niet lukt... is dit bijvoorbeeld: http://www.victortupelo.nl/ Dat is wel erg fraai...

Rita Niland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Clicky Web Analytics