woensdag 28 januari 2009

Jongerenvloer Bibliotheek Rotterdam geopend

Vorige week is de Jongerenvloer geopend in Bibliotheek Rotterdam.

Een project waar ik als projectlid aan meewerkt. Ik beperk mij hier tot het overnemen van artikelen van de website en uit de pers, geïllustreerd met foto's.


Jongerenvloer
Het Jongerenjaar 2009 is eind januari ook in de Centrale Bibliotheek prominent aanwezig. Op 23 januari heeft wethouder Rik Grashoff van ‘Participatie en Cultuur’ officieel de Jongerenvloer geopend. Pas in april zullen alle meubels af zijn, maar nu al is het een inspirerende plek voor jonge bezoekers van de bibliotheek.

Lonneke Leenaars van Bibliotheek Rotterdam vertelt: “Er komen luisterstoelen waarop tracks uit het enorme archief van de Centrale Discotheek Rotterdam kunnen worden beluisterd. Natuurlijk zijn er boeken, maar ook computers waarop bezoekers niet alleen kunnen internetten, maar ook beelden kunnen bewerken en games kunnen maken én spelen."

Tijdlijn
Op een speciale computer is een heel bijzonder project te zien dat op 23 januari door wethouder Rik Grashoff bij de opening is onthuld. Op de nieuwe jongerenwebsite van Bibliotheek Rotterdam kan namelijk een persoonlijke tijdlijn worden samengesteld. Daaraan gekoppeld worden boeken en muziek die in een bepaald jaar van iemands leven belangrijk waren. Jongeren kunnen op de
Jongerenvloer binnenkort ook zelf hun eigen tijdlijn maken. Dat gaat overigens gewoon via internet, dus thuis kan het ook. En in de loop van het jaar zullen steeds meer bekende Rotterdammers (‘local heroes’) hun persoonlijke tijdlijn tentoonstellen op internet.

4You!
Een belangrijk onderdeel van de Jongerenvloer is ook ‘4you!’. Bij een prachtige, nieuwe graffitimuur als achtergrond zijn er speciale collecties voor jongeren die moeite hebben met lezen en schrijven.
Met de opening wordt de eerste aanzetgegeven. Leenaars: “De komende maanden zal de Jongerenvloer steeds meer worden uitgebreid en dus steeds leuker worden.”

Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan een kijkje op de Jongerenvloer op de 1e etage van de Centrale Bibliotheek, Hoogstraat 110.
Bron: http://www.bibliotheek.rotterdam.nl/NL/Pages/default.aspx


Chillen op zitzakken en muziek luisteren
De deuren gaan open en een paar meisjes nemen gelijk de roltrap naar de zesde verdieping. Om te studeren. Een man gaat zitten aan de krantentafel.Het is duidelijk: steeds meer mensen, met name jongeren, komen voor andere dingen naar de Bibliotheek Rotterdam dan het lenen van boeken.De bibliotheek trekt daarom momenteel alles uit de kast om meer jongeren te trekken, die niet met een lidmaatschap zijn opgegroeid, en wil een soort ‘ontmoetingscentrum’ worden.Zo wordt vandaag een zogenaamde Jongerenvloer geopendop de eerste verdieping. Deze hoek, speciaal gericht op 16- tot 20-jarigen, is uitgerust met boeken,tijdschriften en kranten.


Photoshop en Tijdlijn
Maar je kunt er ook op computers met photoshop aan de slag of een eigen tijdlijn van je leven ontwerpen met de bijbehorende muziek, boeken en foto’s die je op internetkan zetten. Je kunt hier ook de digitale tijdlijn van bekende Rotterdammers bekijken. Er komt daarnaast een podium voor debatten en je kunt andere jongeren ontmoeten.“We hebben de vloer in het kader van Your World met een grote groep jongeren bedacht”,vertelt directeur Gerard Reussink.
Loungen in de hoek op zitzakken en ondertussen muziek downloaden of digitale beelden maken voor je hyves.


Het zijn geen dingen waarbij je gelijk aan een bibliotheek moet denken, weet ook Reussink. “We worden geen discotheek, het lezen blijft zeker belangrijk. Maar met nieuwe media erbij kun je het wel extra stimuleren.” Het plein moet ook stageplekken bieden voor studenten van verschillende mbo en hbo-opleidingen. Zij gaan andere jongeren helpen met vragen en krijgen bovendien inspraak in de boeken die in de collectie komen. “Een 40-jarige bibliotheekmedewerker kan nog wel eens verbaasd kijken als een jongere naar mangastrips vraagt”, legt Reussink uit. “Een jongere weet precies wat dat is. Daarnaast kan een student van de media-opleiding bijvoorbeeld meehelpen bij het maken van een filmpje op internet. Maar ze mogen ook meebeslissen over nieuwe boeken voor in de collectie.”De bedoeling is dat studenten al vanaf april op de jongerenvloer aan de slag kunnen. Ook komen er meer plekken waar je kan studeren en draadloos internetten.


Plannen voor een jongerenbibliotheek
De Bibliotheek Rotterdam wil over een paar jaar een vestiging speciaal voor jongeren starten. Het Jongerenplein vormt hiervan alvast een voorproefje. De jongerenbibliotheek is een van de maatregelen om jongeren meer aan de bibliotheek te binden. Veel jongeren haken namelijk vanaf hun 15e jaar af als lid, weet Frans Muijselaar van de Bibliotheek Rotterdam. “Rond die leeftijd veranderen hun interesses. Lezen krijgt dan concurrentie van andere hobby’s.”In deze bibliotheek staan alleen boeken voor jongeren, maar je kunt er ook dvd’s huren, computergames spelen en muziekdownloaden. Het moet ook een plek zijn om te studeren en elkaar te ontmoeten. De vestiging zal gerund worden door jongeren.Hoewel de bibliotheek is gericht op jongeren zijn volwassenen er ook welkom. De vestiging komt waarschijnlijk in het centrum of op zuid.

Barbara de Jong

Bibliotheek in cijfers


25 jaar bestaat de Centrale Bibliotheek Rotterdam.
1,3 miljoen mensen brachten vorig jaar een bezoek.
24 vestigingen
22 miljoen euro subsidie krijgen alle vestigingen tezamen.
190.000 mensen gebruiken de computers in de e-centra.

Bron: Metro 23-1-2009 bladzijde 10.
Foto's gemaakt door Rob Maas, CDR

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Clicky Web Analytics